Thursday, December 4, 2014

Rumah Kos Rendah Untuk Pelaburan Jangka Masa Panjang Yang Menakjubkan


Assalamualaikum wtb,

Adakah anda sedang mencari rumah kos rendah bagus untuk pelaburan? 

Atau anda seorang bujang pendapatan bawah RM 5000 dan ingin membeli rumah pertama mampu milik? 

Saya ada sebuah rumah apartment kos rendah untuk dijual.

Apartment Idaman di Damansara Damai.

- 3 bilik 2 bilik air.
- Tingkat 4 (atas sekali)
- luas 650sqft
- basic unit
- sedang ada penyewa (RM 300/sebulan)









 Kenapa saya katakan rumah ini bagus untuk pelaburan. 

1. Kawasannya yang sangat baik dan strategik untuk diduduki kerana :-

A) dekat dengan bandar-bandar (kL/damansara/pj/subang)
B) kemudahan yang banyak seperti bas, klinik, balai polis, sekolah rendah dan menengah.
C) dekat dengan supermarket (econsave/maxvalu)
D) Persatuan penduduk yang aktif
E) kadar jenayah rendah

2. Permintaan tinggi dpd penyewa kerana :-

A) dekat dengan kolej (2minit)
B) sewa murah (sehingga rm550 sebulan)
C) di tengah-tengah bandar (ke KL 20min/shopping mall one utama 15min)
D) access mudah untuk public transport (teksi/bas/komuter)

Ok mungkin point-point di atas dapat menarik sedikit hati anda untuk membeli rumah ini bukan? Sebenarnya banyak lagi sebab untuk anda membeli rumah ini sama ada untuk diduduki atau disewakan.

Tahun ini market value bagi rumah di Apartment Idaman ini sudah mencecah RM90k (by valuer JB Jurunilai) dalam masa 12 tahun. Sesuatu yang agak baik untuk rumah kos rendah.

Jika anda berminat boleh contact/whatsapp nombor saya (0137727213

Harga saya bukak RM80k. Boleh nego sampai jadi. Hehe



Saturday, September 20, 2014

Status Layak Tapi Buat Loan Tak Pernah Lulus



Assalamualaikum wtb..

What's up guys?! As I promised before. Sedikit ilmu untuk dikongsi bersama. So entry hari ini berkaitan dengan pinjaman perumahan. Selalu bermain difikiran kita, layak ke tak aku nak buat loan dengan bank untuk beli rumah? Apa ciri-ciri untuk aku layak buat pinjaman perumahan? Berapa gaji sebulan untuk aku layak beli rumah tersebut? Dan macam-macam lagi. Those anak-anak muda (macam aku) yang bercita-cita untuk memiliki rumah sendiri tu, teruskan niat. Invest dekat property bagus sebab property adalah sesuatu yang nilainya tidak susut as compare to barang-barang lain. Tapi... Tapi nilai property itu juga boleh jatuh bergantung kepada sesuatu keadaan, tempat dan masa.
Kalau korang banyak duit, lebih baik korang laburkan duit korang ada dekat sesuatu yang bernilai dan nilai dia susah nak jatuh daripada korang labur duit korang yang percentage susut nilai dia tinggi.

Bagaimana yang dikatakan kita layak tapi bila nak buat loan tak lepas? Ada dua kemungkinan mengikut pengalaman aku memproses loan orang.

1. Record dalam CCRIS/CTOS teruk.
2. Tiada record dalam CCRIS

Bagaimana yang dikatakan rekod di dalam CCRIS/CTOS itu teruk? Ok pada yang tak tau atau tak faham apa fungsi CCRIS atau CTOS boleh tanya mr Google.com. So dalam rekod CCRIS tu ada state semua loan yang penah kita apply, sedang apply dan record-record payment kita untuk satu tahun. So kalau kita lewat bayar installment, sebagai contoh tarikh due bayar 22 October 2014 tapi kita terlewat bayar 25 October 2014. So dalam CCRIS akan keluar angka 1 dekat bulan yang kita lewat bayar tu. So next month kalau lewat bayar lagi dia akan keluar angka 2 pulak. So kalau nak clear, bayar la untuk bulan berikutnya on time atau sebelum due date. Dekat situ dah ada bad record. Tapi setengah bank tak amik kira sangat angka 2. Tapi setengah bank amik kira walau satu. So make sure record korang punya rekod bersih. Kalau boleh nak ada angka 0 je sepanjang tahun. Itu maknanya pay on time. CTOS pula merekodkan segala transaksi yang berkaitan dengan saman atau pembayaran yang berkaitan dengan telekomunikasi dan sebagainya. Kalau korang black listed pun masuk la dalam CTOS. Saman banyak tak bayar pun masuk CTOS. So bila dah ada bad record dari segi pembayaran, korang rasa bank nak bagi pinjam duit ke? Kita amik contoh la, korang ada kawan. Dia nak pinjam duit dekat korang tapi korang tau dia jenis yang tak penah bayar balik, lambat bayar dan bla bla bla. Korang rasa? Nak ke bagi pinjam? Sama jugak la macam bank.

Tiada record dalam CCRIS. Ini boleh jadi kalau korang tak penah apply mana-mana loan dari mana-mana bank. So takde record langsung dalam CCRIS pasal payment korang. Dah macam tu tiba-tiba korang nak apply loan dengan amount yang besar. Yelah, loan rumah bukan sikit. Banyak chot! So at least ada la record dalam CCRIS korang. Tak kisah la kredit kad pun boleh.

Kesimpulannya, kepada yang bercita-cita nak beli rumah sendiri tu, semua benda ni kena jaga. Takut nanti korang dah ada duit nak bayar downpayment rumah dan gaji korang pun mampu, tapi hantar application untuk apply loan, reject pulak. Frust dekat situ ok. Nak tunggu payment cantik balik at least 6 bulan. So at that time rumah korang nak beli tu dah kena kebas. Be careful anak-anak muda. Ok.

..SEKIAN..


p/s: Boleh contact aku di talian 013-7727213 or email ke afifahnaf90@gmail.com jika ada sebarang pertanyaan dan ingin mendapatkan nasihat tentang pinjaman perumahan. Nak mintak aku tolong carikkan buyer rumah yang nak dijual pun boleh. Tinggalkan pertanyaan dekat komen dibawah memang tak dilayan. Heee~