Tuesday, March 4, 2014

DNA Gear: Bermulanya Langkah Ke Dunia Perniagaan

Assalamualaikum bloggers, readers and followers. Kekok pulak rasanya tangan nak menaip ni. Maklumlah, blog sendiri ni dah terasa macam asing sangat untuk aku. Lama gila tak meng-update. Kesibukan masa membantutkan aku untuk aku menulis blog. Dahulunya ia sebagai hobi sekarang terpaksa menghadkan. Tambahan, kekeringan idea untuk meng-update blog sedang dihadapi. Sama macam cuaca di Malaysia sekarang. Kemarau.Sedar tak sedar aku dah pun menamatkan pengajian degree aku dalam jurusan pemasaran. Bagi best student macam aku yang rajin mengulang kaji pelajaran bila lagi 24jam exam nak bermula, kata motivasi 'grade on time' adalah memadai. Hahaha....

Untuk membuktikan yang aku tidak membuang masa mengambil jurusan business selama 5 tahun (Diploma 3tahun dan Degree 2 tahun), aku nekad untuk menceburi bidang perniagaan. So, untuk permulaan, aku bukak satu online business  yang menjual barangan aksesori smartphone kerana modalnya lebih kecil dan itu yang termampu aku untuk permulaan. Ye aku tau ramai dah orang buat business ni. Aku sendiri tengok dekat insta je dah berpuluh orang buat benda sama. Tapi niat kena teruskan. I take it as a challenge. Nak buat business yang belum pernah orang buat lagi, otak aku dah la bukan innovator punya otak macam Bill Gates dengan Steve Jobs. Untuk memulakan langkah pertama ni pun tak mudah seperti disangka. Banyak benda aku plan semua tak jadi. Alhamdulillah, tanpa putus asa dan berusaha keras, akhirnya dapat jugak aku setup satu online business. Dengan ilmu marketing yang aku pelajari selama 2 tahun dan business selama 3 tahun, akan aku cuba mengaplikasikan apa yang telah aku pelajarinya. Inshaa Allah..

To all bloggers, followers and readers, kalau rasa nak tau apa yang lainnya DNA Gear, just follow instagram DNA Gear (@dnagear) dan Facebook page DNA Gear untuk mendapatkan update-update tentang produk-produk yang terdapat di DNA Gear.

Akhir kata, aku harap business ni mendapat sambutan menggalakkan dan berkembang lebih lagi serta mempunyai pengikutnya tersendiri. Inshaa Allah. Aku juga berharap aku masih lagi mempunyai followers di blog ini. Hahahaha.


p/s: Oh btw, masih belum launch lagi. Inshaa Allah lagi dua tiga hari. Stay tuned!!! 

..SEKIAN..

Wednesday, October 23, 2013

Bercakap Atas Dasar Pengalaman Atau Logik Akal Semata

Assalamualaikum wtb,
Hai semua bloggers!! Ya Allah, lama gila tak menulis blog. Hampir 8 bulan aku tidak menulis blog sejak bila kali terakhir aku menulis pun aku tak tau. Serius ini adalah satu nikmat dimana aku dapat menulis blog. Aku rasa blog ni bukan setakat bersawang je malah berlumuran lumut, tanah dan ulat-ulat.

Sedikit perkembangan tentang diri aku. Sekarang aku tengah buat praktikal di satu syarikat penyiaran TV yang terkenal dekat Malaysia (Wohoaaa, takburnya!!). Dah lebih 2 bulan aku dekat sini. Suasana yang sangat berbeza di tempat kerja pernah aku kerja sebelum ni. Yelah, kerja dekat syarikat penyiaran TV ni kan dapat jumpa ramai artis. Pada awalnya memang jakun, batak, teruja dan seumpama dengannya. Dah lama-lama, tengok muka artis pun naik jemu (Takbur lagi). Rasa macam aku pulak artis tak layan sangat dorang. Hahaha.

Ok first entry since last 7 month, bercakap atas dasar pengalaman atau hanya berfikir sekadar logik akal. Mana korang lebih cenderung? Setiap orang yang lahir atas muka bumi ni pasti akan menghadapi masalah. Bahkan, kucing sendiri ada masalah. Lembu pun ada masalah. Kehkehkeh.. Tak kiralah sama ada besar atau kecil masalah tersebut. Tapi tidak perlu risau, setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya cuma cepat atau lambat dan adakah kita ketemu jawapannya atau tidak. Kebiasaannya kita akan minta nasihat kawan-kawan, keluarga ataupun kaunselor. Bergantung kepada masalah yang kita hadapi.

Bercakap tentang meminta nasihat kawan-kawan, ada dua kategori nasihat yang akan keluar dari mulut mereka sama ada nasihat yang dikeluarkan atas dasar pengalaman sendiri atau logik akal mereka yang mana kenyataan dikeluarkan melalui pembacaan, penglihatan atau pendengaran. Bagi aku sendiri, bercakap atas dasar logik akal tidaklah banyak membantu berbanding orang yang memberi nasihat dan mengeluarkan kenyataan berdasarkan pengalaman mereka sendiri kerana orang yang bercakap atas dasar logik akal, mereka tidak dapat menerangkan secara terperinci bagaimana seseorang itu perlu lakukan bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi dan kebarangkalian untuk kita yang sedang hadapi masalah ini akan berdepan jalan yang tidak pasti. Berbeza dengan orang yang mengeluarkan kenyataan berdasarkan pengalaman mereka sendiri. Mereka lebih tahu apa yang harus dilakukan kerana mereka secara tidak langsung akan menyelami perasaan kita yang sedang menghadapi masalah dan mereka juga boleh memberi seberapa banyak pendapat kepada kita yang boleh kita guna pakai. Nampak sama dengan kawan yang hanya memberi nasihat atas dasar logik akal tetapi kepastian yang diberikan peratusnya agak berbeza kerana kawan yang telah mengalaminya sudah pun tahu keputusannya. Dapat apa yang cuba aku sampaikan? :D

Keseluruhannya, kedua-duanya mempunyai pro and cons sebab mungkin orang yang bercakap atas dasar logik akal itu banyak membaca dan pengetahuan mereka lebih luas tetapi keberkesanan atau kepastian atau terkesan itu mungkin cenderung kepada orang yang bercakap atas dasar pengalaman.

Apa-apa pun, apa yang telah terjadi, apa yang sedang terjadi dan apa yang bakal terjadi, hanya Allah sahaja yang tahu kerana Dia yang Maha Mengetahui. The best place to complain is only on sajadah and ask for His help because He the only one what the best for us.

..SEKIAN..

p/s: rasanya skill penulisan aku makin kurang. Huhuhuh.. Jumpa lagi di lain entry, Inshaa Allah.. 
p/s; note to myself, Welcome Back KASOTPUTEH. Haaaaaa~