Wednesday, December 30, 2009

Setuju atau Tidak

Setuju atau tidak perempuan bila menghadap cermin lebih lama daripada lelaki. Perempuan paling sekejap pun menghadap cermin 30minit bersamaan dengan waktu paling lama lelaki ambil untuk menghadap cermin. Wuish..biar betul. Betul maa..saya baru baca tadi ma. Tarak tipu munya. Hahaha. Paling sekejap 30minit? Macam mana la kalau paling lamakan? Mungkin 2 hari. Siapa tahu. Hey, macam mana la nak dating kalau macam ni. Nak pergi jemput kena bawak khemah sekali la kot? (^_^)

Agak-agak la, apa yang lama sangat dorang buat depan cermin tu ye? Mari kita singkap, tingkap dan tangkap benda yang tersirat ni.

Girl Power: Alah awak. Biasa la perempuan. Kitorang nak make-up la, pakai tudung la (bagi yang bertudung), apa la.
Boys Like Girl: Eleh, buat apa nak make-up? Kalau tak make-up tak boleh ke? Natural beauty kan lebih baik. Tengok lelaki. Tak payah pun make-up make-up. Hensem je. Macho je.
Girl Power: Memang la, tapi kalau make-up kan lebih menambahkan kecantikan.
Boys Like Girl: Awak ingat saya suka? Eh, silap. Awak ingat lelaki suka. Pastu kalau bagi make-up pun, make-up-nya tebal 3inci. Masya-Allah. Dah macam opera cina dah tengok. Lepas tu, kadang-kadang ada yang make-up macam pontianak je tengok. Dan lagi satu, awak sanggup biarkan boyfriend awak tunggu dekat luar berjam-jam.
Girl Power: Eleh, awak sanggup tengok girlfriend awak tak cantik bila keluar dengan awak nanti.
Boys Like Girl: Eleh, dia nak keluar dengan saya atau nak menunjuk-nunjuk dekat orang lain. Biar la saya seorang je tau kecantikan dia (macam nak muntah).


TEEEEETTTTTTTTTTTT!!!
Times Up!

p/s: Dialog di atas hanyalah ilustrasi (rekaan) semata-mata.

Ok lepas tu pulak, sibuk kisah pasal jerawat la, jeragat la, blackhead la. Sikit-sikit "Babe, I got pimples on my face babe. Macam mana nak keluar ni? Segan la I babe.". Emmpphhh...apa lagi kalau dah nampak, of cause la kena picitkan. Nak picit tu yang berjam-jam. Tengok lelaki, jerawat ke, jeragat ke, bisol ke, rileks je. Cool je. Chill je. Tapi takde la sampai tumbuh bisol. Itu melampau la tu. Buat apa sibuk-sibuk nak picit? Nanti lagi la bertambah teruk. Tak pun kalau korang sogan sangat nak keluar, buat la macam ni. Color-kan jerawat yang tumbuh dengan celak hitam korang tu. So, nampak la macam tahi lalat. So bila boyfriend korang tanya, "Eh, u! Bila ada tahi lalat besar ni?" "Entah la u, I bangun tidur je dah ada. Nak buat macam manakan, Allah nak bagi. Terima je la." "But it looks nice la u I tengok.". Hah, kan! Dapat satu pujian. (^_^)

Seterusnya bagi yang bertudung pulak. Sibuk nak style Yuna la, Ikin Mawi la. Lepas tu nak betulkan tudung dekat kepala tu jugak makan masa berjam-jam. Pastu tudung dah ok sibuk pulak nak pakai brooch. Adooiii...masalah betul la girls ni. Banyak sangat accessories. Accessories Kereta pun tak banyak macam tu. Senang macam ni la. Korang lilit je tudung tu. Tak payah nak sibuk-sibuk tiru-tiru style. Boyfriend korang pun mesti cakap, "Wah, u. Style baru ke? Lilit tudung sampai muka pun tak nampak?" "Ye la u. I reka sendiri style ni tau!" "Wah, pandai la u. Nampak style la. I liiikkkeeeeee..". Hah, kan! Dapat lagi satu pujian tu.

So girls, fikir-fikirkan la eayh? Hahahahah. Pada sesiapa yang tidak puas hati, boleh buat appointment dengan saya dekat simpang. I see you at Simpang! YEAH!

p/s: Jangan ikut tips yang baru diberikan sebentar tadi. Takut-takut benda tu memang betul-betul kena dekat korang. Kena gelak! Hahahah. Dont blame me if anything happen to you!

Friday, December 25, 2009

Masalah

Semua orang mempunyai masalah tersendiri. Makhluk mana yang tak ada masalah? Habak mai kat aku! Kucing? Eh, mana korang tau dia takde masalah? Pokok? Rumput? Kalau dorang boleh bercakap, sudah tentu dorang akan bagitau apa masalah dorang. Orang gila pun ada masalah jugak. Apa dia Afif? Masalah otak. Betul tak kawan-kawan? Heheheh.

Setiap masalah juga diselesaikan oleh manusia dengan cara yang berbeza. Ada masalah diselesaikan dengan cara begitu extreme sekali. Contohnya Afif? Contohnya naik roller coster pastu dah sampai dekat track 360 tu, bukak dia punya sit belt atau erti kata lain 'Bunuh Diri' la awak. Ishk..ishk..ishk..cara sebegini sangat di larang keras oleh Islam. Mungkin dorang ingat buat macam ni, semua masalah akan settle. Bagi yang Islam, siapa cakap boleh settle? Tu nanti dalam kubur, sape nak jawab? Hah? Lupa? Itu bukannya selesai masalah, tapi menambahkan masalah lagi ada la. Ada jugak masalah diselesaikan dengan cara yang betul. Dengan betul maksudnya, menyelesaikan masalah dalam keadaan waras. Contohnya meminta pertolongan dengan Allah dengan cara berdoa kepadanya minta petunjuk kemudian selesaikan masalah dengan bijak. Banyak lagi la cara nak selesaikan masalah. Terpulang pada kita untuk memilihnya.

Hari ini sahaja aku ada dua masalah. Pening kepala memikirkannya. Tak payah la aku nak cerita. Kalau aku cerita pun bukan korang nak baca pun kan? Tak pun lepas korang baca masalah aku, korang pulak bermasalah nak paham. Hahahah. Tapi semua tu aku selesaikan dengan waras dan bijak (bijak ke?). Cerita pasal masalah ni, kebiasaannya bila aku nak lupakan sekejap masalah aku tu aku akan buat suatu yang meletihkan seperti bersukan. Tak pun aku akan dengar muzik yang dapat memecahkan gegendang telinga aku seperti muzik hardcore, scremo dan sebagainya. Ikutkan hati aku nak je aku pergi gym dan tumbuk punch bag banyak kali sampai pengsan supaya hilang masalah. Di sebabkan semua itu memerlukan kos, so tak jadi la aku buat. Lagi satu cara yang paling aku suka untuk hilangkan sekejap masalah aku, aku akan lepak dengan member-member kemudian buat lawak bodoh atau cerita terus masalah aku hadapi dekat dorang. Sekurang-kurangnya luahan hati aku di dengar orang dan kita akan merasa puas. Daripada situ jugak kita akan dapat nasihat dan kata-kata semangat daripada kawan-kawan kita which is good. Macam mana pulak korang hilangkan sekejap masalah korang? Macam mana sekali pun cara korang lakukan tu, jangan la sampai merosakkan diri sendiri. Itu bukan menghilangkan masalah, tetapi menambahkan masalah.

Akhir kata, setiap manusia tidak dapat lari daripada masalah kerana itu sebahagian daripada asam garam kehidupan. Ingatlah, hadirnya masalah untuk mematangkan kita. Jika kita lari daripada masalah, sampai bila kita nak matang?


..SEKIAN..

Wednesday, December 23, 2009

Kenapa Ramai Suka?

Kenapa la orang suka sangat tengok cerita ni? Dekat kampus pun, member aku sibuk nak tengok cerita ni. Rating penonton yang tengok cerita ni pun sangat tinggi. Best sangat ke cerita ni? Apa yang jadi punca sampai cerita ni mendapat sambutan ramai? Pelakon dia hebat-hebat ke? Cerita apa ni Afif? Ala awak, cerita yang dekat Tv3 tu la, setiap hari Khamis, jam 9 malam. Ala, cerita 'Nur Kasih' la awak.

Hahahahaha....kenapa aku tetiba nak cerita pasal benda ni? Entah la, aku pun tak tau. Sebab menarik kot? Setelah dikaji selidik, diuji, dikeji dan dikesani, baru aku tahu cerita ni memang best. Hahahaha. Aku admit la ok. Tu la Afif, dulu member kau nak tengok cerita ni kau kutuk. Cakap cerita ni mengarut la, boring la, slow la. Sekarang? Kau pulak sibuk-sibuk nak tengok. Tapi serious awak, cerita ni telah menggoda naluri kelakian saya untuk tengok awak. Hehehehe. Aku menonton siaran ulangan dia setiap Isnin hingga Khamis, jam 6.30 petang. Tapi itu pun aku tengok dah nak habis dah. Aku tak tau dari mana daya tarikan cerita ni sampai buatkan aku tergoda untuk tengok. Kakak dan ibu aku sibuk suruh aku download cerita ni. Banyak kot episode dia. Tak boleh download nak beli pulak DVD dia. Perrrggghhhh...hebat betul daya tarikan cerita ni.

Tapi sebenarnyakan cerita ni buatkan aku lebih nak tengok sebab ada actress ni je...



Ayu Raudhah! Ya. Nama dengan orangnya sangat kena. Aku suka betul tengok dia ni. Ayu je. Afiiiiffffff..... Oopppsss, terlebih sudah. hahaha. SENGAL!!

Mula-mula aku tak tau pun yang dia ni ada berlakon dalam cerita ni. Dia pun masuk dah nak last-last episode. Kalau dia jadi heroin dalam cerita ni, sure aku tengok dari mula sampai habis. Hahahah. Eh, lari tajuk pulak. Ok sekian saja dahulu dari saya.

..SEKIAN..

p/s: Morale of the story, jangan membenci sesuatu kerana nanti pasti hati akan mencintai. Ingat tu!

p/s: Kadang-kadang kita tak perlu nak hipokrit sangat. Buat je apa korang nak buat walaupun korang rasa benda yang korang buat tu akan diperkatakan oleh orang lain. Hehe. Terkena batang hidung sendiri.

Friday, December 18, 2009

Penat


PENAT! PENAT! PENAT!

Itu yang aku boleh describe diri aku untuk hari ini. Banyak tenaga aku telah disedut keluar daripada badan ni. Kenapa eayh? Hari ni, aku membantu makcik aku mengangkat barang-barang di rumahnya untuk dibawa ke rumah barunya atau erti kata lain dia nak pindah rumah. Eleh, setakat angkat barang, tak la letih sangat. Oiissshhh...ringan mulut berkata, berat lagi telinga yang mendengarnya ni (peribahasa jumpa tepi jalan). Letih awak. Tingkat 4 kot rumah dia. Mana ada lif. Mana ada escalator. Itu semua dugaan tu. Terjelir lidah aku sampai lutut, jantung bagai nak beralih peranan dah dan paru-paru pulak dah tak sedarkan diri bahawasanya dia ialah paru-paru yang berfungsi sebagai organ pernafasan dalam badan manusia.

Huih, bunyi macam penat betul Afif hari ni. Ye, memang! Penat sangat. Penat tengok orang angkat barang. Hahahaha. Sebenarnya tak la penat sangat. Mula-mula tadi tu gimik je. Hehehe. Eh, tapi penat jugak tengok orang angkat barang. Cuba korang ingat balik peribahasa

'Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.'

Hah, tengok ayat yang first tu. Mata memandang pun dah berat. Kira aku pun penat jugak la. Huhu. Aku ada jugak tolong sebenarnya. Angkat barang-barang yang biasa-biasa je. Macam kotak, plastik baju dan sebagainya. Khidmat tenaga manusia hari ni dah lebih daripada cukup dah. Di tambah pulak dengan 3 orang lagi pekerja asing (Indonesia) yang aku tak tahu tiba-tiba datang membantu. Ah, lantak la. Janji benda berat-berat semua dia angkat. Lagi pun aku mana boleh angkat barang berat-berat. Kan aku muda lagi. Kita kena ikut peraturan. Yang paling tua angkat barang dengan berat yang tinggi beratnya, yang muda angkat berat yang paling rendah beratnya. Hahah.

Cerita pasal 3 orang pekerja asing ni, aku memang suspect dekat dorang ar sebab korang bayangkan la almari sudut yang sederhana besar dipikulnya sorang-sorang ditambah pulak dengan beban di tangan. Daripada tingkat 4 di bawa turun ke bawah. Perggghhh.. apa yang dorang makan? Vitamin apa yang dorang ambil? Tangkal apa yang dorang ni pakai? Rilex je angkat. Muka tak bersalah langsung angkat barang berat. Tak rasa berat ke? Semua persoalan tu bermain di fikiran aku. Mungkin dia dah biasa sebab pengalaman bekerja sebagai buruh binaan kot? Aku ajukan soalan yang bermain di fikiran aku kepada pakcik aku lagi sorang. Dia boleh jawab, "Ala, dorang hanya berbekalkan rokok Gudang Garam je.". Huh? 2 saat jugak la aku berfikir? Baru teringat member aku cakap rokok tu bagi tenaga yang luar biasa dekat dorang kalau hisap. Diulang sekali lagi, hisap ye bukan makan. Ooo..patut la.

..SEKIAN..

Video ni untuk korang yang penat baca blog aku. Penat aku tengok budak ni menyanyi. Hahahah. ENJOY!!


video

Sunday, December 13, 2009

Manusia Boleh Berubah Sekelip Mata


Betul ke manusia boleh berubah dengan sekelip mata? Wah, bunyi macam magic je. Memang boleh. Tengok la sendiri dekat kaca-kaca televisyen tu. Ahli silap mata boleh ubah diri mereka dengan sekelip mata je. Jadi gajah la, harimau la, kereta la. Hebat bukan? Bukan itu sebenarnya aku nak cerita pun. Yang aku maksudkan dengan 'Manusia boleh berubah dengan sekelip mata' itu melalui sikap, perangai dan hatinya. Betul ke? Betul. Macam mana boleh berlaku? Setahu aku la, manusia berubah kerana pengaruh sesuatu keadaan ataupun disebabkan faktor lain. Begitu mudah? Ya, sangat mudah kita (manusia) berubah. Macam petik jari je. Secepat manakah manusia boleh berubah? Sangat cepat. Teringat akan isi kandungan buku yang aku baca tak habis-habis sampai sekarang (^_^) iaitu 'Dajjal Sudah Muncul Dari Khurasan' di mana, di saat kemunculan Dajjal itu, manusia boleh berubah dengan begitu pantas. Di pagi hari dia beriman, di petang hari dia kafir pula dan di petang hari dia beriman, kemudian di pagi harinya dia kafir pula. Begitulah perumpamaannya. Tetapi itu semua akan berlaku tidak lama lagi kepada kita. Takut pula aku bila teringatkannya. Tapi itu semua tentang perubahan iman manusia bila munculnya Dajjal nanti. Yang aku nak story tentang sekarang ni.

Lupakah korang, manusia mempunyai nafsu. Lupakah korang, manusia mempunyai hati. Dan lupakah korang manusia juga mempunyai penghasut (syaitan). Banyak la yang kita boleh kategorikan bagi perubahan manusia ni. Ada manusia yang berubah perangainya. Ini lumrah alam kot. Yela, cuba kita tengok perangai kita sewaktu kita budak-budak dulu dan cuba pulak korang bandingkan sendiri dengan perangai korang sekarang. Mungkin dah banyak berubahkan? Bertambah matang? Atau bertambah baik? Ataupun bertambah jahat? Kalau tak berubah dari dulu sampai la sekarang, mungkin ada yang tak kena la tu. Ada juga manusia berubah hatinya. Ini tak payah aku explain la kan. Korang tau sendiri la.

'Don't judge a book by it's cover'. Sering kali kita dengar peribahasa ni. Jangan la kita judge seseorang tu melalui mata kasar dan jangan la kita judge seseorang tu kalau kita tidak tahu hatinya. So, kalau korang melihat seseorang itu di mana pada hari ini dia sangat menyakitkan hati dan teruk perangainya, tidak semestinya dia akan begitu selama-lamanya. Mungkin esok atau lusa dia berubah. Dan jangan la pula korang ingat korang melihatnya di mana pada hari ini dia sangat baik hati dan sangat budi pekerti dia akan terus begitu. Aku juga tidak mengatakan bahawa jika seseorang itu baik hari ini, dia tidak mungkin akan terus begitu. Tidak! Tidak! dan Tidak! Mungkin dia boleh menjadi bertambah baik. Manusia awak. Kita tidak boleh duga. Apa-apa pun boleh jadi.

Ada satu kisah tentang seorang lelaki di mana dia seorang yang alim dan berhati mulia dengan seorang perempuan GRO of cause perangainya tidak berapa nak elokkan. Sudah tentu kedudukan lelaki yang alim itu dipandang tinggi masyarakatkan? Korang percaya tidak akan dengan sekelip mata kedudukan mereka itu berubah? Ya, perempuan GRO itu dulunya sangat dipandang hina dan dibenci masyarakat tetapi dengan kuasa Allah SWT dia berada di kedudukan lelaki itu pula. Jadi, apa yang sangat penting disini ialah berdoa. Berdoa agar di jauhkan segala perkara yang dimurkai oleh Allah. Jangan fikir korang sudah cukup baik tidak perlu berdoa kedapaNya. Kita manusia banyak melakukan kesilapan. Semua ni aku kongsi bukan untuk mengingatkan kawan-kawan aku di luar sana sahaja tetapi juga mengingatkan diri aku sendiri. Aku juga manusia yang sering melakukan dosa kecil dan dosa besar. Tiada manusia yang perfect tinggal di bumi Allah ini.


..SEKIAN..

Wednesday, December 9, 2009

All Together

Mana nak mula ni?? Emm... Aaaa.... Errr....
Hah, dapat dah. Di mulakan dengan bismillahirahmanirahim dan assalamualaikum wtb.

Waa..dah lama rasanya tak hang out bersama-sama family. Malam tadi (8 December 2009) barulah dapat melepaskan hasrat yang terpendam. Aku dan family aku pergi ke pusat bowling di Jalan Ipoh. Actually, semalam anniversary ibu dan ayah yang ke berapa aku tak sure. hahaha. Memang tepat la tu masanya. Kami pergi ke tempat tu pun sebab ayah ada training dengan team member sepejabat dia bagi menghadapi tournament yang akan berlangsung pada 20 December ni. Tournament apa? Of cause la tournament bowling awak. Takkan la tournament golf plak. (^_^)

Tapi sebelum nak gerak, akak aku buat hal pulak. Bukan perut dia buat hal, tapi dia mengada-ngada pulak tak nak pergi. Alasan, penat baru balik kerja la, apa la. Eleh, kalau 'Si Dia' ajak, jangan kata kaki nak tercabut, jantung tercabut pun sanggup nak keluar. Hei, payah betul orang bercinta ni la. (^_-)
Tapi setelah dimaki, dicaci dan dikeji oleh adik-adiknya (kejam betul adik-adik ni), akhirnya, dia ikut jugak. Hahaha. SUCCESS!

Sampai je dekat shopping complex tu, aku tengok dari luar shopping complex tu memang terbaek habis. Tak sia-sia aku datang. Tapi hampeh awak bila masuk dalam. Indah rupa dari hati (mana aku dapat peribahasa ni pun aku tak tahu). Baru pukul 9 dah banyak kedai tutup. Perghh..bosan gila! Baru nak window shopping. :-P Hei, dekat kampung aku 24 hours la diorang open kedai (Taklah tipu je). Kebosanan makin bertambah apabila kami adik-beradik termasuk ibu hanya melangut je tengok ayah and the gang main sebab malam tu orang ramai sangat. Takde lane yang kosong. So tak dapat la kami semua nak main jugak. Baru nak show-off skill aku main bowling baling bola kebelakang. haha. Oh, tidaaaakkk!!


Tengok la akak aku ni. Menunjukkan kebosanannya yang melampau.

Aku sebagai adiknya yang sangat la baik hati (kakak aku baca ni sure muntah darah) bila melihat akaknya kebosanan, aku pun ajak la pergi karaoke memandangkan kakak aku ni suka melalak (sebab masa kecik tak penah kena sepak) walaupun aku tak suka pergi karaoke. Dah diajak pergi karaoke of cause la jawapan dia "OK!". Aku, kakak aku dan 2 orang lagi adik aku pergi la turun ke 2nd floor shopping complex ni. Yang tak boleh belahnya, sampai je kami depan tempat karaoke tu, semua papan iklan lagu-lagu dia memang terbaek sampaikan kami nak baca kena bersandar dekat dinding up-side-down dan memakan masa 77hari untuk memahami apa yang ditulis. Habis tu mana taknya, lagu-lagu cina semuanya. Gila?! Dibuatnya karang tajuk lagu dia 'Wo Ai Ni' (main sebat je aku eja), kitorang bantai pegi nyanyi lagu 'Pergi Tak Kembali'. Hahaha. Hah, sape nak menjawab tu? Penyudahnya, kitorang naik balik ke pusat bowling dan menghadap semula ayah and the gang bermain bowling. Oh, no!

Dalam boring-boring tu, sempat jugak kami adik-beradik buat benda yang tak senonoh! hahaha.


Tengok la ni. Banyak sebenarnya bedak yang ditabur atas meja ni tadi.

Setelah di ambil banyak oleh kami dan dibuat main calit-calit ke muka-muka, tinggal la sikit ni. Huhuhu. Ok tipu! Sebenarnya kitorang ambil sikit je. Dua jari pun tak sampai. Yang perabihkan sebenarnya dorang yang main bowling tu la awak. Tapi ada satu peristiwa yang pernah berlaku pada aku sewaktu aku main bowling dulu berlaku di situ. Hahaha. Gila malu nak bagitau. Ala, bola yang member ayah aku ni baling kebelakang peginya. Macam aku dulu yang aku pernah cerita. Hahahha. Tapi aku tak gelak pun sebab aku faham perasaan dia kerana menanggung malu yang tak terhingga. Takpe pakcik, lain kali nak main bowling lagi, sarung kepala dengan kotak. Heeeheheh.

3 jam jugak la nak menunggu ayah and the gang habis main. Lepas tu, around 11p.m, ayah bawak kami semua makan dekat restoran tom yam kawan dia. Pergghh..bijak jugak ayah aku ni nak kurangkan kos. Hahah. Ayah tau aku cakap macam ni, sure freekick di muka. Emmm...dalam menunggu makanan tiba, aku dan 2 orang adik aku...


Kitorang main 'Ku Ci Pang'. Salah satu permainan yang budak-budak suka main bila hang out bersama sedara mara mereka di kampung. Hahaha. Kadang-kadangkan awak, kita tak payah nak tunjukkan kematangan kita bila lepak dengan adik-beradik kita. Hahah. Sengal.

Sebelum mengakhiri cerita, ni gambar kenangan family yang aku ambil dekat pusat bowling tu.

Ok semua say Afif Macho! 1..2..3~
CLICK!
Mana pulak perginya akukan? Dah tu, siapa pulak yang nak ambil gambar ni nanti. Huhuhu. Eh, siapa sorang lagi budak kecik tu? Ha'ah la, almost fogot! Hahaha. Budak tu anak makcik aku. Haziiiiiqqqqq~ nama dia. Dia dan seorang akak dan seorang adik dia ibu jaga sejak kecil lagi. So, dia dah jadi sebahagian daripada keluarga kami.

..SEKIAN..




Wednesday, December 2, 2009

Pengalaman Dan Pengajaran Terbaek!

Assalamualaikum wtb...
Wah, akhirnya dapat jugak aku post blog hari ni. Dalam 2 3 hari ni agak kesibukan sikit sampai takde masa untuk post blog. Akhirnya, dapat jugak aku ambil masa yang ada sedikit ni untuk post blog. Tajuknya pada kali ni, 'Pengalaman Dan Pengajaran Terbaek!'. Kenapa ejaan 'terbaek' tu yang aku guna pakai? Bukan bertujuan untuk merosakkan bahasa tetapi bagi aku, maksud tu lebih mendalam dan menggambarkan sesuatu benda tu sangat-sangat la bermakna.

Kenapa aku nak cerita semua ni? Sebab bagi aku, benda yang aku lalui ni boleh diambil sebagai satu 'knowledge' atau 'lesson' dan ingin sekali aku berkongsi dengan korang semua. Mungkin post kali ni agak panjang berjela dan memakan masa seminggu untuk menghabiskan bacaannya. Tapi kalau korang mengeja la! (^_^).
Tajuk pun dah berbaur pengajarankan, mungkin aku akan bercerita dengan se-serious yang mungkin? Hahahah. Tengoklah macam mana.

Ok, pada tarikh 30 November 2009, aku dipanggil untuk bekerja di salah sebuah syarikat insurans yang berada di Damansara Intan, 30km je daripada rumah aku. Sebab apa? Untuk mengisi masa cuti semester aku yang agak tak panjang ni. Aku terima tawaran ni pun sebab pakcik aku iaitu adik kepada mak aku boleh dikatakan 'big boss' dekat situ. Dia kata gantikan tempat makcik aku (adik perempuan mak aku) yang dah nak berhenti koje dekat situ. Masuk ni (2 December 2009) dah 3hari aku bekerja. Actually, aku tak fikir pun ini satu kerja. Kenapa? Hah, ni yang aku nak story ni.

First day aku sampai je dekat ofis tu, aku tidak diberi sebarang tugas langsung untuk dilakukan. Kerja aku hanya letak kaki atas meja (takde la sampai macam tu), tengok orang lalu lalang dan tidur. Hahahah. Second day pun juga begitu. Dan hari ni (2 December 2009) pun sama jugak. Dalam hati aku berkata, "Aih, pakcik aku ni kata nak bagi aku kerja? Sampai sekarang aku asyik goyang kaki dan tak buat apa-apa langsung." Of cause la bosan betul tak? Tapi sebenarnya ada something yang pakcik aku nak aku belajar.

Semalam (hari ke-2 aku bekerja), aku diajak oleh pakcik aku untuk pergi mendengar satu taklimat tentang business selepas habis waktu bekerja iaitu pada pukul 8.30pm. Dalam perjalanan nak pergi dia menceritakan semuanya tujuan dia ajak aku bekerja. Tujuan dia, sebab nak bagi pendedahan dekat aku untuk aku lebih mengenali 'Apa itu sebenarnya business?' dan 'bagaimana orang business bekerja?'. Oooo....sekarang baru aku sedar dan faham.

Ahmad Yasri B. Mohd Hashim dan Nurul Adibah adalah pasangan suami isteri yang banyak mengajar aku selama 3hari aku bekerja dengan mereka ni. First day aku datang bekerja, pakcik aku ada memberitahu aku sesuatu yang sangat bermakna buat aku. Dia berkata, "Untuk mendapatkan sesuatu yang bernilai, jangan sesekali gelojoh mahu mendapatkannya.". Hari kedua pula aku datang bekerja, pagi-pagi lagi wife pakcik aku ni dah panggil aku menghadap dia. Dia juga telah memberitahu aku sesuatu yang bermakna. Dia kata 'kekayaan dapat membahagiakan hidup kita'. First aku tersentap dan bertanya sendiri betul ke semua tu? Aku berfikir sejenak dan teringat sesuatu yang telah aku pelajari di Universiti (ayat macam nak muntah) iaitu Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa "Kemiskinan membawa kepada kekufuran" (if I not mistaken la), maksudnya disini bukanlah Islam itu mewajibkan seluruh umatnya menjadi kaya raya tetapi ia menyuruh kita menjauhkan daripada kemiskinan. Bagaimana? Haaa, ni la nak bagitau ni. 'B-E-R-U-S-A-H-A' awak! Tanpa usaha, tidak hadirnya kejayaan.

Baiklah, untuk tidak membosankan korang semua, aku pendekkan la cerita ni. Untuk hari ke-2 dan ke-3 aku dah pelajari banyak sangat benda. Pakcik aku banyak memberitahu aku benda yang aku boleh guna pakai dalam hidup aku. Antaranya:


  • "Tujuan kita study dekat mana-mana institusi pengajian bukanlah untuk mendapatkan kerja atau sekadar nak lulus dan dapat menggenggam segulung ijazah atau diploma tetapi ia bertujuan untuk kita belajar dan menjadikan kita seorang yang Critical Thinking".

Apa tu? Berfikiran lebih matang dalam membuat suatu decision la awak. Sepatutnya la, orang yang study dekat pusat pengajian tinggi ni fikirannya haruslah lebih matang daripada orang yang sekadar mengambil SPM.

p/s: Aku tak maksudkan orang yang hanya ada SPM ni tak matang, tapi seharusnya student U ni lebih matang dalam membuat suatu decision.

  • "Jangan jadi orang Melayu lama yang mana pemikiran mereka hanya untuk short term future sahaja tetapi jadilah orang Melayu baru di mana pemikiran mereka lebih kepada short term future dan long term future."

Maknanya, kita haruslah berpandangan jauh, berfikiran terbuka dan lebih kehadapan dan jangan hanya berfikir untuk suatu jangka masa yang singkat sahaja.

  • "Berkawanlah dengan orang lebih dewasa daripada kita supaya kita jadi lebih cepat matang."

Bukan la bermakna kita harus berkawan dengan orang tua sahaja tetapi kita perlu bijak memilih kawan dan seimbangkannya. Tak salah nak kawan dengan rakan sebaya pun. Pandai-pandai korang laa..

  • "Dalam hidup ni, kita perlu tempuh kesusahan dan kesulitan dahulu barulah kita akan menjadi lebih kuat.

Tak payah nak explain dah benda ni. Korang tengok sendiri contoh orang-orang yang berjaya macam mana kehidupan mereka sebelumnya.

  • "Apa-apa yang kita nak buat, yang paling penting mesti minta restu ibu dengan ayah."

Ni pun tak payah aku nak bagitau. Restu ibu ayah penting sangat-sangat!!

Dan banyak lagi sebenarnya pakcik aku bagitau. Tapi hanya ini je yang aku rasa terbaek untuk aku kongsikan dengan korang semua. Aku ada masa lagi 2minggu lebih je untuk aku berada di tempat kerja pakcik aku ni. Aku akan gunakan sehabis baik masa aku di situ untuk pelajari sesuatu yang dapat mematangkan aku. Insya-Allah...harap-harapnya aku akan jadi lebih matang la lepas ni. Pakcik aku cakap perempuan suka lelaki matang. Wah, best ni! Hahahahahahahh~ SENGAL!! Apa pulak pakcik korang cakap? huhuhuhu~

p/s: This story bukanlah hanya nak focuskan dekat orang yang nak ber-business je, tapi untuk semua orang especially orang Melayu untuk diambil sedikit pengajaran atau pengetahuan supaya dapat dijadikan pelita hidup untuk ke jalan kejayaan. Insya-Allah.

p/s:Thanks to Ahmad Yasri dan Nurul Adibah kerana concern terhadap masa depan dan pelajaran 'diri ini'. Jasa mu akan dikenang.

p/s: Jika korang ada pendapat yang lain dan ingin berkongsi, jangan la segan silu untuk tekan kotak komen aku ni eayh? You're my friend! heee~

Saturday, November 21, 2009

Binatang Apa Yang Korang Geli=Takut?

Post kali ni agak sengal sikit sebab takde idea pun sebenarnya nak post blog. Tapi topik kali ini sangat memalukan bagi aku bila difikir-fikirkan balik. Yela, sebagai seorang lelaki yang beribawa+berjati diri dan berdedikasi (merepek), kita tak patut takut dekat binatang-binatang. Lain la perempuan kan? Tapi nak buat macam mana, nak buat-buat berani pun tak boleh jugak. Memang dah dilahirkan takut (erti kata lain 'geli mat') akan benda-benda tu. Dalam dunia ni, ada dua binatang je buat aku rasa kurang selesa bila berada disisi mereka. Hahahahah. Tapi..tapi..tapi. Aku mempunyai alasan tersendiri kenapa aku geli dengan binatang-binatang ni semua. Korang jugak begitu bukan?

Ok, spesies yang pertama:


Cicak beb!
Kenapa aku geli dengan spesies ni?
  1. Bentuk dia memang la nampak stylo bila tengok dari jauh dan dijadikan logo-logo (contohnya lambang cicakman). Cuba korang try pegang tengok? Agak kasar dan lembik kot.
  2. Korang tak pelik ke? Binatang lain elok berjalan kaki dekat bawah, dia boleh pulak melekat dan merangkak (????) dekat dinding-dinding rumah. Tak ke pelik tu?
  3. Ekor dia bila dipisahkan dengan badan, still lagi boleh gerak. Tu kalau jadikan umpan pancing tu, ikan-ikan pun boleh jadi bangang. "Ni cacing ke apa ni? Nak makan ke tak?" Hah, pelik kan?

Seterusnya.....


Apa ni? Yes it isn't. Katak awak! Katak!

Reason-nya

  1. Bentuk memang tak stylo langsung. Hahahah.
  2. Permukaan kulit pulak, ada yang licin berlendir, kasau, menggerutu dan macam-macam lagi.
  3. Spesies ni sama dengan hantu pocong. Melompat! Dan dia buat aku melompat jugak! Huh. Tak boleh ke jadi macam kucing ke, kuda ke.
  4. Mata dia tu, menakutkan aku. Besau giler! Pastu stim je mata dia.
  5. Ni pun lagi satu spesies boleh melekat-lekat.

Haa..tu la sebabnya dan aku jugak ada sedikit kisah dengan binatang-binatang ni semua. Dengan cicak mungkin banyak kot. Tapi aku start takut dengan benda alah ni masa start masuk form 1. Dulu masa budak-budak lagi, aku siap pegang-pegang lagi. Cabut ekor dia sebab aku suka tengok ekor dia bila kena potong still boleh bergerak. Tapi sekarang entah kenapa entah. Jangan kata nak pegang, nampak pun terus......... (^_^)

Katak pulak aku start takut sejak kumpulan Wings ditubuhkan lagi. Hahahaha. Sejak azali latu awak. Aku masih ingat lagi masa zaman budak-budak sekolah rendah dulu. Asal pagi nak pegi sekolah je, masa nak pakai kasut sekolah, katak tu mesti ada dalam kasut aku. Dia melompat keluar dari dalam kasut tu, aku juga turut melompat. Bukan takut eayh. Just terkezut je. Entah macam mana dia boleh duduk dalam kasut aku pun aku tak tau. Mungkin hadiah hari jadi bapak aku bagi kot? Tapi takkan la hari-hari hari jadi aku. Pastu nak katakan kasut aku bau busuk, aish jauh sekali. Kasut aku tu aku letak 'Ambi-Pure' kot. Mungkin katak ni suka bau wangi kot? Tak pun dia nak siasat siapa curi anak-anak dia 'Si Berudu'. Sebab aku ni suka tangkap berudu pastu letak dalam akuarium bagi ikan aku makan. Huahuahua. Kejam gila Afif ni. Tapi sekarang saya dah insaf cik katak. Saya tak curi anak-anak cik katak dah. Maafkan la saya ye? Hahaha.

Ok la, dah tau kenapa aku geli=takut dengan binatang-binatang tukan? What ever it is, majulah sukan untuk haiwan-haiwan. Alah, korang jangan la gelak pulak. Korang pun sama je kot macam akukan? Huh.

..SEKIAN..

p/s: Sekali lagi saya tekankan disini bahawasanya post kali ni agak memalukan bagi aku dan tak macho langsung bagi seorang lelaki. Tapi aku jugak tak nak jadi seorang yang hipokrit. Lantak la korang nak cakap aku apakan? (^_^)

p/s: Apa pulak binatang yang korang takutkan? Share la sikit. Untuk share hantar AKU TAKUT space NAMA BINATANG dan hantar ke sana. hahaha.

Monday, November 16, 2009

Goodbye Semester 2

YEAH!! Semester break! Otak mula bergerak dan berfikir. "What I'm going to do this short semester break?". Mungkin itu jugak yang bermain di fikiran rakan-rakan yang lain. Emm...mungkin untuk seminggu pertama ni aku nak enjoy dulu. After that, enjoy lagi. Dan..enjoy lagi. Pastu enjoy dan terus enjoy. Lepak dekat rumah goyang kaki dan makan tidur, besarkan badan yang sedia tak nak besar ni. Huh, nak rasa kaki ibu aku sendiri saiz 5 setengah try la. Hahahahah... Takkan la nak enjoy je sepanjang semester break ni kan? Baik aku lakukan sesuatu perkara yang berfaedah atau perkara yang membuahkan hasil seperti bekerja. Tapi nak kerja apa yang boleh dapat RM2000 ke atas dalam masa 1 bulan lebih? Yes! I know! Rompak Bank Islam. Hahahaha. Tak nak! Tak nak! Emmm......apa ye?

Itu sebahagian daripada plan-plan yang nak dibuat during semester break ni di fikiran aku. Sebenarnya bukan aku nak cerita apa yang aku nak buat during this semester break pun. Kalau aku cerita pun mungkin bosan dan boleh menyebabkan korang tidur untuk 5 atau 6 hari. Aku nak cerita sekali lalu pengalaman sepanjang semester 2 aku di UiTM Segamat.

Memang banyak perkara yang berlaku sepanjang semester 2 ni berbanding semester sebelumnya. Paling banyak aku rasa yang dugaan-dugaan la kot? Macam-macam la, dengan H1N1 la, eletrik tak ada la, khabar angin mengatakan UiTM nak kena extend for 1 semester la dan banyak lagi la. Tapi, semua tu aku tempuh dengan tabah, tenang dan berwawasan (macam b*#&h je!). Akhirnya, aku berjaya lalui semua tu dan nah, lihatlah dunia. Habis sudah semester 2! Macam tak percaya je. Tapi semester 2 ni jugak aku rasa paling banyak aku enjoy dengan kawan-kawan. Hmmmm....risau jugak akan result yang akan aku terima nanti. Harapnya tidak jatuh la pointer aku.

Ok ni ada sikit kisah before last paper final exam (15 November 2009). Paper last ni aku agak minat la sikit sebab dia tak membaca. Dia lebih kepada mengira. Paper Costing! Tapi yang tak bestnya, paper final dia ada 2 3 soalan agak susah. Heiii...... Geram betul! Ok ok. Back to the story asal. 2 hari sebelum paper ni, aku dan 2orang lagi budak bilik aku membuat 'clearance bilik' ataupun panggilan manjanya 'kemas bilik'. Memang wajib kepada semua student UiTM Segamat untuk buat begitu every sem before berambus daripada kolej kediaman. Masa tengah nak kemas bilik ni la. Sengal sikit! Hahahaha...

Do you see this fan? Bagus! Nampak tak apa yang melekat dekat bilah dia? Yes! We call it 'kotoran degil'. Perrggghhhh...aku agakkan kipas ni tak cuci selama 7 keturunan la. Mungkin senior bilik ni pun dah meninggal (meninggalkan UiTM Segamat la awak!). Tapi kitorang seorang penghuni yang rajin dan beribawa. Aku pun bersihkan la kipas ni dengan hati yang penuh ikhlas.


Aku pun panjat la katil aku ni dan bawak sekali baldi letak atas katil ni. Tengah sedap cuci.




PRAPP!!

Terjatuh plak! Habis tumpah semua air dalam baldi. Papan katil atas yang aku pijak tu, terjongket. Nasib baik aku sempat duduk dekat papan side lagi satu. Kalau tak dengan aku-aku sekali habis. Tapi habis basah tilam. Banjir satu bilik. Pergghhhh.....



Ni la akibatnya. Kalau buat kerja tak penah nak ikhlas. Ni la balasan Tuhan. Elok-elok kerja sikit, tambah jadi banyak. YEAH! Padan muka Afif!



Oklah awak! Sampai disini saje la cerita saya untuk kali ni.

YEAH!! SEMESTER BREAK!!

SELAMAT TINGGAL SEMESTER 2! SAMPAI BERJUMPA LAGI DI SEMESTER HADAPAN KAWAN-KAWAN!

p/s: Hope korang tak bosan baca post kali ini. (^_^)

Friday, November 13, 2009

Marketing Video

YEAH! YEAH! Finally.. Video yang dinanti-nanti untuk post dalam blog. Siapa yang masih ingat tentang my video assignment untuk Marketing tuh. Kalau korang semua nak tau, video aku and the group terpilih masuk final. Alhamdulillah.. Tapi resultnya kami hanya memperoleh nombor 5 if I not mistaken la. Ok, ni ada video untuk tontonan korang.

Ni video yang menambat hati para juri dan memperoleh markah yang tinggi dan of coz la menang awak! Terbaek wok!

video

Ni pulak video aku and The Group. First yang aku rasa video ni tak menang sebab lagu dia memang tak kena langsung.

video

p/s: Congratulations to Awieb, Shah and Opie. Korang memang terbaek sebab buat video ni last minute dan menang!

p/s: Sorry to all my group members. Video ni tak menang mungkin sebab aku seorang yang selfish dan group member yang teruk. Padan muka aku!

p/s: Kalau korang nak tau, our video tu not suppose that video. Video yang terpampang bukan video yang sebenar masa kitorang present dalam kelas. Aku tukar video yang ni masa dekat final tuh. Jalan cerita memang tak lari, just perubahan sikit pada background music dengan scene. Sorry once again for being selfish.

Friday, November 6, 2009

Taxi Driver

Actually I got this from my Ustaz's Blog.

Its all about KL Taxi Driver....Girls and Boys please read this and keep your couple away from the dogs!!!! Takde kena mengena pun ayat yang last tu. Ok ok. Korang baca la.

Please take a few minutes to read this and please pass it on to every female you know and care about.. On Saturday, 4th July 2009 at 6:45pm my sister boarded a taxi at the Wangsa Maju LRT to return home. At the end of the road, the taxi driver stopped to pick up another male passenger who seemed to be going off the same direction. Well, my sister didn't suspect anything funny as they looked genuine, and he was going her direction and she was in a hurry.. Little did she suspect that she was in for a huge trauma! But when she asked the taxi driver to turn into the junction where she lives, the driver pretended to miss it and the male passenger said that since they were already nearer to his place, why not send him off first and the driver politely asked my sister if that's ok and she thought she was doing a good deed! As soon as they got to the end of the housing area next to the big walls of the Academy TV3, the male passenger, locked all the doors andleapt to the back and held a knife at her throat and forced her to bend her head down - she had to give up her jewelry, and the $200 cash she had. Not satisfied with only that much, they threatened for more so they drove off to Maybank Jln Setapak and took out everything she had that was around 7:30pm ....The driver returned the card after clearing the account! Then they drove off to the back area of Tasik Titiwangsa and dropped her off there. Left her with only $10 and ask her to take another taxi home! My sister had to walk a long way back to the main road to get help and she is really traumatised by all these. Later at the police station we found out that she was victim #3 that same day! Let's remind everyone we know, as it could easily happen to us too or to anyone we care about.

The lesson to be learnt here:
1. always check the plate # BEFORE you board a taxi.
2. always check the other things that a taxi should have - the driver's ID, the inside number etc, etc.
3. NEVER allow the driver to pick up another passenger - No matter what! If they do, get off and just pay the man.
4. avoid taking the taxi alone, if you can.
5. be extra careful if it is after office hours.

Tambahan untuk lesson..hehehehe. Apa yang aku rasa la.
1. *always check the plate number BEFORE you board a taxi (???????).
p/s: Ada alatnya ke?? So, tak payah naik taxi. Korang jalan kaki je senang. Kalau jauh, naik la beca ke, basikal ke, skuter tolak ke.

2. *always check the other things that a taxi should have and bla..bla..bla..
p/s: Susah tu! Ala..senang cerita agak-agak korang tengok muka driver taxi tu macam mintak pukul, korang tak payah la naik.

3. *NEVER allow the driver to pick up another passenger and bla..bla..bla..
p/s: Jangan lupa sepak sekali driver taxi tu. Mengada-ngada nak ambik passenger lain. Huh!

4. *avoid taking the taxi alone, if you can.
p/s: Alah, kalau terpaksa, korang tarik je mat-mat bangla ke, mat-mat indon ke naik sekali dengan korang. Habis cerita. (^_^)

5. *be extra careful if it is after office hours.
p/s: kumpul duit beli kenderaan sendiri.

p/s: Jangan salah faham. Aku bukan mempermain-mainkan apa yang pengajaran ustaz aku bagi tu. Tapi saje sekadar untuk menghiburkan hati sendiri.
p/s: Dah baca? Ah, lu pikir dan nilai la sendiri! Korang sume dah besar an? PEACE!! (^_-)

Tuesday, November 3, 2009

Trip to Melacca

Pukul 2.30p.m, 1 November 2009

Nota MKT dibuka. Seterusnya menelaah, menghafal dan....kroh! kroh! kroh! Eh, wake up Afif! Wake up! Focus kembali. "Why we should study MKT?" "To get an A in final exam." "Eh, bende yang aku merepek ni? Focus-focus! First chapter introduction of marketing." "Bla..bla..bla..dan bla..bla..". Begitulah gamaknya masa aku tengah study MKT243. Baca sekejap, hayal. baca sekejap, hayal. Pergghh..bila nak habis semua chapter macam tu. Tapi bukan itu pun aku nak cerita. Cerita kali ni yang aku nak story-mory dengan korang ialah 'Trip to Melacca'. Tarikh pun sudah dinyatakan di atas. Sebenarnya, dari tarikh tersebut, lagi 3 hari je nak final untuk paper MKT. Tapi aku dan rakan-rakan aku yang lain boleh pergi jalan-jalan pulak ke Melaka. Gila! Gila! Sebenarnya aku memang tak nak follow dorang pun. Niat aku satu je, untuk study! study! study! Tapi entah macam mana aku boleh ter-influence entah dengan pujuk rayu member-member aku.

Afif: "Chapter 3 tu pasal aa...err... Hah, pasal Consumer Decision Making.
Awieb: Fif, jom ar pegi Melaka lepak rumah aku.
Afif: Malas ar. Aku nak study doh.
Awieb: Alah, korang ingat kitorang tak study ke kat rumah aku nanti. Kitorang study doh.
Bidan: Entah fif. Jom la doh. Jom laaa..
Shah: Ala, kat rumah Awieb nanti kita study la sama-sama. Discuss sama-sama.
Afif: Malas ar. Lagipun duit takde ni.
Shah: Ala pip, aku pun duit takde ni. Jom la.

............2 minit........
Bad Afif: Afif pegi fif. Pegi je.
Good Afif: Jangan Afif. Nanti kau tak study kat sana. Nanti kau akan enjoy je kat sana.
Bad Afif: Pegi je fif. Kau ingat dorang ni tak study ke kat sana hah? Dorang study jugak nanti. Lagipun study group ni senang masuk.
.................................

Afif: Ok, aku tanya korang sikit. Apa itu positioning?
Bidan: Ala, positioning ni macam kau letak sesuatu produk tu kat mane, kat mane.
Afif: Ooooo..... Ok, aku join. Lagipun bosan pulak aku dekat sini sorang-sorang.
Shah: Hah, macam tu la.

Dasyat betul iman aku diuji tadi sampaikan aku ter-influence nak pegi. Korang memang s*%#n. So cukup la korum kitorang semuanya 6 orang. Aku, Bidan, Shah, Awieb, Kecik dan Opie. Kitorang pegi dengan 3 buah motosikal (tak suka betul aku naik moto dengan dorang ni. Bawak macam orang gila!). Dalam pukul 4 tepat kitorang gerak dari kampus. Tapi sebelum nak gerak, moto Awieb awal-awal lagi dah buat hal dah. Takde minyak! Sengalnye Awieb! Kitorang terpaksa tolak moto dia menggunakan moto jugak sejauh 50KM (ye kot?) dari kampus untuk sampai ke stesen minyak.

6.30p.m
Tepat jam 6.30 petang, kitorang sampai dekat rumah Shaari yang berada di Masjid Tanah, Melaka. Kitorang memang dah berjanji nak singgah rumah dia pun. Kitorang singgah untuk solat asar seketika. Lepas selesai solat, mak Shaari menjamah kitorang goreng pisang, keropok lekor dengan kopi panas. Tapi yang tak boleh belahnya masa kejadian ni la..

Opie: Weayh, capaikan tisu tu sat.
Afif: Nah.

Suddently satu makhluk keluar daripada bekas tisu tu. Bentuk seperti naga, tapi kecil sedikit. Tergolong dalam keluarga buaya, sesumpah, biawak dan sesangkut paut dengannya. Dapat tangkap tak? Adooiii! Cicak-man la awak! Lambat sangat.

Reaction:-
Shah-Cool
Bidan-Cool
Shaari-Cool
Kecik-Tercengang
Opie-Menggelupur+Kalut+Kelam kabut
Afif-Berdiri menyanyikan lagu negaraku
Awieb-Berganjak daripada kedudukan asal ke tempat yang lain sambil melompat sedikit

Afif: Wieb, kau asal?
Awieb: Aku geli giler ngan binatang tu.
Opie: Sama la aku pun.
Awieb: Kau asal pulak?
Afif: Aku bukan takut, tapi geli jugak. Aku dengan keluarga-keluarga cicak ni memang agak tak berapa mesra.

Semua dalam rumah tu melihat gelagat kitorang bertiga kelam kelibut bila tengok cicak tu melompat keluar dari bekas tisu tu. Kitorang bertiga hanya mampu gelak je.

Azan Maghrib telah berkumandang. Kitorang still lagi dekat rumah Shaari. Niat dan nawaitu sebenarnya nak gerak pegi Pengkalan Balak (kawasan pantai), tapi kitorang boleh bertengkar pulak dekat rumah Shaari tu. Tajuk pertengkaran kitorang ialah 'Solat Jamak dan Kasar'. Kitorang membangkitkan persoalan, boleh ke jamak, kenapa tak jamak dekat rumah Shaari je, bila sampai rumah Awieb nanti Awieb tak boleh jamak dan sebagainya sampaikan mak si Shaari tu pun join sekaki. Heheheh. Tu la akibatnya kalau semuanya buta agama. Hahahaha. Dulu mak hantar pergi sekolah agama panjat pagar la, pegi singgah cyber cafe la, masa ustaz ajar pasal solat jamak pulak pegi bantai tidur la. Hey, macam-macam hal. Akhirnya, kitorang sebulat suara mengatakan "Solat jamak dekat rumah Shaari!". Yeah! Settle masalah! Lepas selesai solat, kitorang meneruskan perjalanan kitorang ke destinasi yang sebenarnya iaitu 'Pengkalan Balak'.
Hampir 2jam jugak la kitorang lepak dekat Pengkalan Balak. Siap makan+main air dekat pantai. Hasrat hati nak la bergambar dekat pantai tu. Of coz view dia cantik kan? Tapi, hampeh. Golap la awak! Tak nampak apa pun. Dah malam kan memang la tak nampak apa. Dalam pukul 8 lebih kitorang gerak daripada situ dan terus menuju ke rumah Awieb yang berada di Alor Gajah. Tapi masa nak hampir sampai dekat rumah Awieb, kitorang semua berhenti dekat sebuah rumah yang agak besau..



Awieb turun pergi ke pagar rumah tersebut. "Huishh....Kaya jugak Awieb ni. Besar giler rumah dia.", berkata aku dalam hati. Aku pun turun daripada moto Bidan. Yang aku peliknya asal dorang semua tak turun daripada moto dan gelak-gelak.

Itu bukan rumah Awieb pun! Dorang kenakan aku! SENGALL!!! Afif terkena! Yeah!

Hah, padan la muka aku pun. Selalu sangat kenakan orang. Ambik ubat! Dorang semua kenakan aku sebab aku sorang je yang first time datang rumah Awieb. Menurut cerita dongeng, hehehe, siapa yang first time datang rumah si Awieb ni, kena macam aku jugak. Kuang hajau! Tunggu la korang datang rumah aku nanti.

Ni la rumah Awieb yang sebenar-benarnya. Uishh...luar je macam ni, dalam macam condo kot! Terbaek wok rumah dia! Best jugak lepak!

Sampai rumah Awieb ni dah pukul 10lebih dah. Janji untuk study sama-sama ditangguhkan dulu. Kitorang keluar semula bersiar-siar dekat Melaka. Pergghhh.. Sengal! Dalam pukul 1 lebih baru kitorang balik. Janji tadi yang tak tertunai, kitorang tunaikan jugak setelah pulang. Tapi aku....bukak kejap nota, terlelap sampai ke pagi. Tak tau apa jadi dengan yang lain. Tanya dorang, dorang cakap study. Tapi entah la.. hahahahah.



2 November 2009

Pergghhhh...dorang ni, dah pukul 1 lebih tak bangun-bangun lagi? Agaknya letih sangat la tu study semalam (yela tu!). Sebelum kitorang nak gerak balik, sempat jugak aku, Shah, Kecik dan Opie merasa buah kelapa fresh yang dikait daripada pokok dekat rumah Awieb ni.

Yeah! Masa untuk kait buah kelapa. Dalam hati Opie "Apasal la sengal sangat si Shah ni. Guna hikmat beruk kan senang."




Lepas dah jatuh buah kelapa tu, nak minum dan makan isinya mesti la kena belah dulu menggunakan parangkan. Parang yang si Awieb bagi ni nak sembelih cicak pun tak lepas. Tumpul giler.



Nikmatnya sangat terasa bila minum air kelapa dan makan isinya dengan angin sepoi-sepoi bahasa.


...SEKIAN...


p/s: Afif, MKT tak selesai lagi. Study! Study! Wish me luck kawan-kawan!

Tuesday, October 27, 2009

Aktiviti Menjelang Final

Yeah! Akhirnya... Sejak kebelakangan kedepanan kekananan dan kekirian ni sibuk dengan assignment yang terbengkalai la, sibuk dengan test la, agak sukar bagi aku untuk mencuri masa bagi membolehkan aku menulis blog. Tapi, seperti yang aku cakap tadi, akhirnya... dapat jugak aku curi masa untuk post blog. Ni kalau dalam undang-undang ada tertulis 'mencuri masa adalah satu kesalahan di bawah Akta 1234 kurungan kandang harimau' aku memang bersalah dah. Tapi nasib baik curi masa tu bukan satu kesalahan. Pesanan bagi yang kaki curi tu, baik korang curi masa la lagi baik daripada curi duit ke, barang ke kan. Heheheh. (^_^) Ok la berbalik semula kepada perkara sebenar yang aku nak story. Pejam pelik pejam pelik, lagi 2 hari dah nak start final (29 Oktober 2009). Final aku di mulakan dengan paper BEL260. Tapi..... Nama je nak dekat final, aku dengan geng aku telah melakukan perkara songsang menjelang final.

Pergi Ke Sagil
Hahaha...Korang jangan fikir lain. Bukan songsang yang menyalahi hukum agama eh, tapi cara kitorang menyambut hari menjelang final tu je salah. Orang patutnya bukak buku ke, buat revision ke kan? Ni tak, pergi berseronok pulak. Tapi bak kata kawan-kawan aku, "Biar berseronok-seronok dulu baru la bertension-tension kemudian.", hah, korang ikut la kalau korang rasa dah cukup gila. (^_^) Hah, back to the story, semalam (26 Oktober 2009), aku dan beberapa orang lagi rakan pergi ke Sagil ataupun Gunung Ledang untuk bermandi-manda. Tak macam ramai pulak yang pergi kan. Ada la dalam sepasukan bola sepak tapi campur 4 buah motor dan sebuah kereta yang disewa la. Orang yang terlibat dalam aktiviti songsang ni, aku, Bidan, Shah, Awieb, Acab, Opie, Karjo, Sam, Ajam, Kecik dan Arai. Ramai kan? Yang tak boleh belahnya, si Karjo dengan si Bidan sampai-sampai je kampus daripada bercuti terus ikut jugak. Sengal! hahahah.

"Sepanjang perjalanan ini..." Eh, hahahah. Tau tak, kitorang datang sini semuanya wangi-wangi tapi sampai je tempat di tuju dah busuk balik dah. Hehehehe. Fuh, agak jauh jugak la perjalanan kitorang nak ke air terjun tu. Agak-agak 3 hari jugak la baru sampai. Tapi kalau mengesot la. (^_^)

Setelah penat mendaki, berehat sebentar mengambil gambar.


Emmphh..korang, aku pun nak jugak!



"Hai awak, saya dah sampai!", kata Ajam kepada Puteri Gunung Ledang. Akhirnya..sampai jugak kitorang tempat yang dituju.

Agak lama jugak la kitorang spend time dekat situ. Ingat dapat la jumpa Puteri Gunung Ledang ke. Mmmmppphhh....haram! Dapat pulak jumpa. Huhuhuhu. Dalam pukul 6 lebih kitorang beredar dari situ.

Tepung Dan Telur

Aktiviti songsang kami di teruskan lagi setelah pulang daripada bermandi-manda. Gila betul. Memang happening gila kitorang masa tu. Tajuk 'Tepung Dan Telur', mesti korang dah dapat agak bahawasanya kitorang main masak-masak. Salah la awak. Benda ni la yang kitorang guna untuk sambut birthday kawan kitorang yang dah 2hari berlalu iaitu Opie. Memang ingat masa hari jadi dia tu kitorang semua nak kenakan dia, tapi dah semuanya balik bercuti, tak dapat la nak buat. So kena la tunggu semua balik daripada bercuti.

Afif: Wieb, camne dengan plan kita nak kenakan si Opie tu?

Awieb: Oish, takkan la tak jadi. Tapi aku ade 5 biji telur je.

Afif: Ala, ape susah. Tambah lagi sudah.

So keseluruhan telur yang digunakan untuk menyambut birthday-boy pada hari itu ialah 15biji semuanya.

Jam sudah menunjukkan tepat pukul 12lebih. Tidak syak lagi! Ini la masanya untuk kita semua kenakan dia. Yeah!

Afif: Kalau cara halus tak berjaya, terpakse la kite gunekan cara kasar. Betul tak kawan-kawan?

Kawan-kawan: Betul! Betul!

Memang tak jalan cara halus pun. Si Opie dah dapat agak dah kitorang nak kenakan dia malam tu. Kitorang pun terpaksa menggunakan cara kasar. Dengan hanya ber-boxer dan tak berbaju, kitorang semua pergi ke bilik Opie dan mengheret dia bawak masuk tandas. Dalam tandas tu telah tersedia bahan-bahan untuk kenakan si Opie. Meronta-ronta Opie malam tu nak melepaskan diri. Tapi dapat pulakkan. 15biji telur dan sebungkus tepung di baling tepat ke anggota badan Opie. Dah macam zombi dah aku tengok Opie malam tu. Lepas dia kena je, kitorang semua lari lintang pukang. Satu kolej kitorang lari. Hahahaha. Tapi keadaan sebegitu rupa dah terbiasa dah dekat kolej kami. Asal ada birthday member-member je, akan kedengaran la bunyi tapak kaki yang berlari-lari. Memang happening malam tu. Hehehehe.

p/s: Korang jangan la ikutkan sangat benda yang kitorang buat ni. Patutnya kita kena study or do revision before final. Tapi sekali sekala nak buat camni, ok jugak.

Ok la korang! Ni ada something untuk hiburan korang. Video ni untuk semua kawan-kawan aku yang mengenali diri ini dan takde kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Hope you'll enjoy it!

video

Friday, October 16, 2009

Tennis Dan Pengalaman 2 Hari Bergelap

14 October 2009
5.00p.m

Tennis


Aqasha: Weayh, Is. Petang ni jom la main tennis.
Is: Jom. Tapi takkan kita dua je?
Aqasha: Budak-budak lain mane?
Is: Kan hari ni part 1 ade KO.
Aqasha: Lupe la. Kita dua sudah.
Afif: Korang nak main tennis eayh? Nak join! Nak join!
Is: Hah, ok. 3 orang baru.
Aqasha: Boleh la tu.
Afif: Korang tunggu jap eayh aku g siap.

Siap mengenakan pakaian yang sepatutnya untuk bermain tennis...


Lebih kurang macam dia ni la aku pada petang tu untuk main tennis. (^_^)

Itu la pertama kali aku bermain tennis, pertama kali aku pegang raket tennis dan pertama kali aku masuk ke gelanggang tennis. Aku follow budak 2 orang tu main tennis pun sebab dekat kolej takde eletrik petang tu dan bosan petang-petang tak tau nak buat apa. Sampai-sampai je dekat court tennis yang jaraknya 300km dari paras laut, 100m dari kolej kami, ramai gila yang ada dekat situ. Kaum-kaum adam tua sedang bermain tennis. Perrgghhh...tentu hebat dorang tu pabila melihatkan gaya mereka bermain. Aku, Aqasha (senior part 3 DBS) dan Is masuk ke court dengan bergaya sekali. Ya, hanya kami bertiga sahaja yang bermain pada petang tu. Ajak yang lain tak nak ikut. Kami bertiga jela. Ok, back to the original story. Raket tennis dan bola tennis aku capai. Tempat diambil untuk membuat pukulan. "Hah, Is! Ready tau? Aku nak pukul bola ni.", jerit aku kepada Is yang berada di side sebelah. "Ok, ok!". Bola di lambung dan raket dihayun sekuat hati.

PAK!
Perrgghhh...home run siot bola aku pukul tu. Sampai keluar dari pagar court. Hebat kan?! Yeah, Afif hebat! Afif hebat! Begitu la jeritan suara hati ku sendiri. Hahahahah~ Sebenarnya bola tu tak patut keluar dari pagar court tu. Tapi macam mana boleh keluar pulak. Is dan Aqasha hanya mampu gelak. Pakcik-pakcik yang berada di sebelah nasib baik tak perasan (aku rasa dorang perasan la tapi buat-buat tak perasan). Heheheh~ Tu la akibatnya kalau first time main tennis tapi buat macam dah pro main tennis. Baju, seluar dengan kasut dah mengalahkan Rafael Nadal dah. Tapi bila main...... Mak aih, rasa nak maki je diri sendiri. Sumpah awak, ni last saya main.


p/s: Tolong la awak-awak sekalian. Kalau permainan tu first time korang main, jangan la budget sangat eayh (seperti perkara di atas)? (^_^)

p/s: Sumpah taknak main tennis dah. Hahahaha~





2 Hari Bergelap (14 October & 15 October 2009)

Yang ni paling tak boleh belah. Balik dari main tennis tu ingat dah ada la elektrik. Emmmpphhh...Haraammmm.. Ok, start dari sini, I'll tell you the story pasal pengalaman aku bersama rakan-rakan yang lain sepanjang 2 hari UiTM Segamat mengalami masalah bekalan elektrik. Puncanya masalah ni terjadi di sebabkan oleh main fuse UiTM Segamat terbakar. So, satu UiTM takde elektrik. So UiTM menggunakan inisiatif lain dengan menyewa 3 buah generator yang mana aku dapat tahu, sebuah generator di sewa dengan kadar rm10 000 sehari. Gila awak! Mahal tu. So, tu yang kengkadang asal malam je elektrik takde.

Ok, cerita pasal pengalaman ni, first day aku dengan kawan-kawan aku bergelap dekat UiTM ni, macam-macam benda yang menarik berlaku. Ok, aku cerita satu persatu.

First day tu memang tak boleh accept langsung perkara ni. Tapi nak buat camne kan, terpaksa la terima. Malam tu member-member aku semua keluar. Ada yang over night la, keluar cari ketenangan la, apa la. Member-member ada jugak ajak, tapi aku je malas. Aku just kirim Aweeb nasi goreng pataya je untuk mengisi perut yang sekian lama lapar. Agak lama jugak la aku tunggu member kesayangan aku tu balik bawak makanan. Sampai tertidur awak. Sedar-sedar pukul 12 lebih baru dorang balik. Pergghh... sampainya hati buat kawan mu ini kelaparan.

Aweeb: Weayh, kesian doh tengok Afif ni. Sampai tertidur tunggu kite.
Afif: Yela tu. Korang pegi mane giler lame sangat?



Tanpa berlengah, lilin di hidupkan untuk memudahkan aku makan. Yela awak, dah takde elektrik. Karang, ada cicak ke, kumbang ke, lalat ke main sauk je pulak. Sedang menikmati makanan tersebut, Karjo datang menyapa.

Karjo: Sian doh, aku tengok kau makan sorang-sorang. Biar aku temankan kau makan.
Afif: Sila-sila. Kau tak makan lagi ke?
Karjo: Dah, tadi dah makan dah dengan dorang sume. Saje nak temankan kau.
Afif: Yekew? Ni mane kau dapat makanan ni?
Karjo: Budak bilik aku. Dia taknak makan. Aku sebat la. Fif, this time dapat jugak kita makan candle light dinner bersama-sama kan?

??????? Pahal la si Karjo ni. Tapi aku memang suka melayan orang gila. Hahahahah~

Afif: Ye, betul tu. Finally, kita dapat gak makan candle light dinner. Kan sayang?
Karjo: Betul tu sayang, Nak i suapkan?
Afif: Boleh jugak.

Kami berdua gelak berdekah-dekah selepas itu. Macam B*^$H je.

Habis sudah kisah di malam pertama (????) kami semua bergelap. Tapi malam kedua ni yang paling menyeronokkan. Sebab, this time aku join dorang semua overnight dekat luar kampus. Sebenarnya, plan ni aku yang plan. Orang-orang yang join venture kali ni aku la of cause, Bidan, Aweeb, Syah, Opie, Shaari, Haikal, Kecik dan Ajam.

Malam tu memang happening gila sebab kami hang out dan overnight secara beramai-ramai. Paling aku tak boleh lupa bila aku, Bidan, Aweeb, Ajam dan Haikal mencari tempat untuk solat Isya'. Hampir 5 petrol pam kami search untuk solat tapi tak berjaya. Nak solat dekat masjid? For sure berkunci masjid time tu. Pukul 2pg kot. Last sekali jumpa juga. Dekat Petronas. Sampai je dekat petrol pam tu, ada sebuah bas yang membawa rombangan Cik Siti Wan Kembang sedang berhenti untuk memberi peluang kepada para penumpangnya untuk menikmati tandas di situ. Aku tak tahu pulak rombongan tu nak pegi mana. Rasa-rasanya pegi main layang-layang kot? Biar la. Back to the story, yang tak boleh belah time ni la. Bilik solat tu berkunci, tapi kitorang nekad jugak nak solat dekat situ sebab kami dah tak sanggup lagi nak cari. Ni je tempat yang ok pun.

Bidan: Weayh, pecahkan sudah pintu tu.
Haikal: Kau ada kad ke?
Afif: Pakai kad aku.
Haikal: Ala, kau buat lah. Aku segan doh. Ramai orang ni.
Bidan: Eh, jap. Jap. Ada orang la kad dalam.
Haikal: Yekew? Dia buat apa?
Bidan: Pakcik tue. Dia tengah tidur.
Afif: Kejut sudah. Cakap la kita nak solat.

Ahli-ahli rombongan yang sedang menunggu giliran untuk menikmati tandas yang berada di situ tidak di pedulikan kami. Hahahah~ Dorang semua pandang pelik.

Bidan: Pakcik, kami nak tumpang solat.
Pakcik tu bangun lalu dibukakan pintu bilik tu.
Packik: Masuk la.

Lalu Ajam dan Aweeb yang berada di motor kami panggil. Orang-orang yang masih menunggu giliran masih memandang kami pelik daripada kitorang nak ambil wuduk sampai la selesai solat. Kitorang memang sedar akan hal itu dan buat bodoh menjadi pegangan hidup kitorang masa tu. Hahahahah. Selesai solat kami cepat-cepat belah dari situ. Tak boleh belah awak. Kitorang nak solat pun dipandang pelik. Hehehehehehehe...
The end of the story before kitorang habiskan malam kitorang dekat Dataran Segamat, Kecik belanja kitorang semua McD. Duit dia hangus hampir rm100 sebab kitorang order McChiken 9 set dan tambah 4 Mcflurry. Hahahahah. Kayap Kecik! Dah la kocik, kena buli pulak dengan kitorang. Masa nak order tu, boleh bantai sembilan sembilan orang sekali ikut nak order termasuk aku la tu. Malu la awak. Orang yang berada dekat dalam McD tu semua pandang. Hahahahah. Dan paling bestnya, kitorang makan dekat parking kereta berdekatan stesen KTM dan bus stop Segamat. Seperti picture dekat bawah ni.

Pelik-pelik benda yang kitorang lakukan malam tu. Tu kalau ada kereta api lalu tu, mau tergelincir dari landasan tengok kitorang. Hahahahah. Apa-apa jela, yang pentingnya kitorang tak melanggar undang-undang Islam dan negara.

p/s: Thanks to Kecik yang sanggup berbelanja besar pada malam tu. Padan muka! Sapa suruh bagitau duit PTPTN dah masuk.

P/s: Part yang kitorang cari tempat solat tu, aku bukan nak show off yang kitorang ni alim ke ape ke, tapi mase tu kisah yang menarik untuk diceritakan, aku cerita la.

p/s: Sebenarnya sehingga hari ni (17 October 2009) UiTM still ada masalah dengan bekalan elektirk. Dan masa aku menulis blog ni, aku dah dekat rumah dah pun. Gila kau, nak tunggu sampai hari Ahad baru ada elektrik.