Friday, December 18, 2009

Penat


PENAT! PENAT! PENAT!

Itu yang aku boleh describe diri aku untuk hari ini. Banyak tenaga aku telah disedut keluar daripada badan ni. Kenapa eayh? Hari ni, aku membantu makcik aku mengangkat barang-barang di rumahnya untuk dibawa ke rumah barunya atau erti kata lain dia nak pindah rumah. Eleh, setakat angkat barang, tak la letih sangat. Oiissshhh...ringan mulut berkata, berat lagi telinga yang mendengarnya ni (peribahasa jumpa tepi jalan). Letih awak. Tingkat 4 kot rumah dia. Mana ada lif. Mana ada escalator. Itu semua dugaan tu. Terjelir lidah aku sampai lutut, jantung bagai nak beralih peranan dah dan paru-paru pulak dah tak sedarkan diri bahawasanya dia ialah paru-paru yang berfungsi sebagai organ pernafasan dalam badan manusia.

Huih, bunyi macam penat betul Afif hari ni. Ye, memang! Penat sangat. Penat tengok orang angkat barang. Hahahaha. Sebenarnya tak la penat sangat. Mula-mula tadi tu gimik je. Hehehe. Eh, tapi penat jugak tengok orang angkat barang. Cuba korang ingat balik peribahasa

'Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.'

Hah, tengok ayat yang first tu. Mata memandang pun dah berat. Kira aku pun penat jugak la. Huhu. Aku ada jugak tolong sebenarnya. Angkat barang-barang yang biasa-biasa je. Macam kotak, plastik baju dan sebagainya. Khidmat tenaga manusia hari ni dah lebih daripada cukup dah. Di tambah pulak dengan 3 orang lagi pekerja asing (Indonesia) yang aku tak tahu tiba-tiba datang membantu. Ah, lantak la. Janji benda berat-berat semua dia angkat. Lagi pun aku mana boleh angkat barang berat-berat. Kan aku muda lagi. Kita kena ikut peraturan. Yang paling tua angkat barang dengan berat yang tinggi beratnya, yang muda angkat berat yang paling rendah beratnya. Hahah.

Cerita pasal 3 orang pekerja asing ni, aku memang suspect dekat dorang ar sebab korang bayangkan la almari sudut yang sederhana besar dipikulnya sorang-sorang ditambah pulak dengan beban di tangan. Daripada tingkat 4 di bawa turun ke bawah. Perggghhh.. apa yang dorang makan? Vitamin apa yang dorang ambil? Tangkal apa yang dorang ni pakai? Rilex je angkat. Muka tak bersalah langsung angkat barang berat. Tak rasa berat ke? Semua persoalan tu bermain di fikiran aku. Mungkin dia dah biasa sebab pengalaman bekerja sebagai buruh binaan kot? Aku ajukan soalan yang bermain di fikiran aku kepada pakcik aku lagi sorang. Dia boleh jawab, "Ala, dorang hanya berbekalkan rokok Gudang Garam je.". Huh? 2 saat jugak la aku berfikir? Baru teringat member aku cakap rokok tu bagi tenaga yang luar biasa dekat dorang kalau hisap. Diulang sekali lagi, hisap ye bukan makan. Ooo..patut la.

..SEKIAN..

Video ni untuk korang yang penat baca blog aku. Penat aku tengok budak ni menyanyi. Hahahah. ENJOY!!


video

6 comments:

  1. memang tabik spring la kat mamat2 indons nieh... hebat!!! xpun, sbb determination kot... kalo x kuat, sia2 je rentas laut dtg cni cari duet.. huhu

    ReplyDelete
  2. fatin sulaiman~
    wah, statement mcm ade ht nk kwin ngn mat indon je? heheheh. jgn mrah. guwau je. (^_^)

    ReplyDelete
  3. huhu...dat part is tttteeeetttt...off the record... haha... never croos my mind... tp kalo dpt ganti KD utk anang will b ok gak kan.. lalala

    ReplyDelete
  4. afif , i can feel u lah ! i yang bace ni pon da rase penat yang amat . hohoho , jokejoke !

    p.s : ayat afif semakin hari semakin berunsur kepuitisan , guddd :) hahah

    ReplyDelete
  5. nice ar belog ko.aku suke.esp gmbr2.wah kagum aku.:P

    hepi blogging yer.:)

    kalo pent, minum la secawan cm lam iklan tue.haha.ta!

    aku da polow n da link ko kt blog ak.:)

    ReplyDelete
  6. Nurika~
    I learn from u I guess. (^_^)

    Fatin Aliyya~
    Thnk u! thnk u! Thnk u!
    Btol2.. mai secawan!

    ReplyDelete