Thursday, February 21, 2013

Wasiat Buat Fatimah Az-Zahra

"Ya Fatimah,
Wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya, pasti Allah akan tetapkan kebaikan baginya dari setiap biji gandum, melenyap keburukan dan meningkatkan darjat wanita itu." 
"Ya Fatimah,
wanita berpeluh ketika mengisar tepung untuk suami dan anak-anaknya nescaya Allah menjadikan dirinya dengan neraka tujuh tabir pemisah." 
"Ya Fatimah,
tiadalah seorang yang meminyakkan rambut anak-anaknya lalu menyikat dan mencuci pakaiannya melainkan Allah akan menetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang terlanjang." 
"Ya Fatimah,
tiadalah wanita yang tidak memberikan bantuan kepada jirannya, melainkan Allah akan menghalangnya dari minum telaga kautsar pada hari kiamat kelak." 
"Ya Fatimah,
yang lebih utama dari segala keutamaan di atas adalah keredaan suami terhadap isteri. Andai suami tidak reda kepadamu, maka aku tidak akan mendoakanmu.Ketahuilah wahai Fatimah, kemarahan suami adalah kemurkaaan Allah." 
"Ya Fatimah,
apabila wanita mengandung maka malaikat memohonkan keampunan baginya dan Allah menetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan serta menghilangkan seribu keburukan. Ketika wanita terasa sakit untuk melahirkan, Allah menetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang di jalan Allah. Jika dia melahirkan kandungannya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Bila meninggal ketika melahirkan, maka dia tidak akan membawa dosa sedikit pun. Di dalam kubur akan mendapat taman-taman indah yang merupakan sebahagian dari taman syurga. Dan Allah memberikan pahala kepadanya sama dengan pahala seribu orang melaksanakan ibadah haji dan umrah dan seribu malaikat memohon keampunan baginya hingga hari kiamat." 
"Ya Fatimah,
tidaklah wanita yang melayani suami selama sehari semalam dengan rasa tenang serta ikhlas, melainkan Allah mengampunkan dosa-dosanya serta memakaikan pakaian kepadanya di hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Allah memberikan kepadanya pahala seratus kali beribadah haji dan umrah." 
"Ya Fatimah,
tidaklah wanita yang tersenyum di hadapan suaminya melainkan Allah memandangnya dengan pandangan penuh kasih." 
"Ya Fatimah,
tiadalah wanita yang membentangkan alas tidur untuk suami dengan senang hati, melainkan para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya dan Allah mengampunkan dosa-dosanya yang telah lalu dan akan datang." 
"Ya Fatimah,
tidaklah wanita yang meminyakkan kepala suami dan menyikatkannya, meminyakkan janggut dan memotong misainya serta memotong kukunya melainkan Allah memberi minuman yang didatangkan dari sungai-sungai syurga. Allah mempermudahkan sakaratul maut baginya serta kuburnya menjadi sebahagian dari taman-taman syurga. Allah membebaskannya dari seksa neraka serta dapat melintasi titian sirat dengan selamat."

Wasiat Rasulullah kepada puterinya Fatimah Az-Zahra RA ini dapat kita jadikan sebagai iktibar. Moga memberi manfaat kepada kaum Hawa. Inshaa Allah..

..WALLAHUALAM..

No comments:

Post a Comment