Monday, December 27, 2010

What Is Interesting About Football?? (Malaysian Crowd Edition)


Inilah barisan kita, yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban, untuk ibu pertiwi
Sebelum kita berjaya, jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita, menuju medan bakti
Andai kata kami gugur semua, taburlah bunga di atas pusara
Kami mohon doa, Malaysia berjaya
Semboyan telah berbunyi, menuju medan bakti. 

Kepada semua die-hard-fans team bola sepak Malaysia, pasti korang tau dengan lirik lagu ni. Sentiasa berkumandang dan menggegarkan stadium sewaktu Malaysia beraksi. Memang ada sedikit perasaan membara-bara dan bersemangat di kala lautan manusia menyanyikan lagu ini.

Yea, ni juga pertama kali aku menjejakkan kaki ke stadium untuk memberi sokongan kepada team Malaysia. Selama ni nak pasang niat untuk beli tiket bagi menyaksikan pasukan Malaysia beraksi pun susah sekali. Tapi, semalam aku begitu bersemangat entah kenapa mahu menyaksikan mereka semua beraksi. Dan semua itu berbaloi kerana team Malaysia mempamerkan aksi yang memukau dengan membelasah Indonesia 3-0. Seperti lengkap semua pemain-pemain kesebelasan utama yang diturunkan semalam.

What is interesting about football? Football make us unite. Football make us excited. Perasaan gemuruh juga dapat dirasai bersama-sama walaupun bukan kita yang main. Dan bila pasukan yang kita sokong menjaringkan gol dan menang, kegembiraannya bukan kepalang (macam rasa nak lari bogel ke tengah padang. Bebaskan? Jangn dibuat keje gila ni). Dan bila pasukan itu tunduk kalah. Kekecewaan yang dirasai hanya Tuhan saja yang tahu (Macam nak carik tempat paling tinggi dan terjun dengan membuat gaya bebas). Ini semua hanya dapat dirasai di stadium dan bukan di rumah mahupun rumah kak Limah. Korang bayangkan orang sekeliling yang tidak pernah kita kenal akan menjadi satu dan bergembira bersama-sama ketika menyokong. This is what we call football crowd.


Malaysian Crowd: Goooooollllllllllll!!!!!!
Korang: Weayh, GOL weayh!! YEARGGHHHHHHHH!!! 
Penyokong lain: YEA! YEAH!! GOL!! TERBAEK LAAH!! GIVE FIVE!!
Korang: YEAH GIVE ME FIVE!! Tapi kita kenal ke?? 

Penyokong lain: Aah, lantak la! Janji kau sokong apa yang aku sokong!
Korang: YEAH!!


Hah, lebih kurang macam tu la keadaannya.

Semalam aku sendiri menyaksikan bagaimana begitu bersemangat penyokong-penyokong Malaysia untuk turun memberikan sokongan. Aku rasa Malaysia sudah lama tidak merasakan kehangatan penyokong-penyokongnya turun memberikan sokongan. Stadium juga penuh dengan lautan kuning hitam. Sesuatu yang perlu dibanggakan. Dan sewaktu lagu 'Negaraku' berkumandang, mereka semua bersemangat menyanyikan bersama-sama. Thanks Malaysia team because make us proud of you! Oh, yaa.. Masih ada lagi perjuangan yang belum selesai. Jangan lena dibuai mimpi. Harap dapat bermain bermati-matian di Indonesia nanti. Insya-Allah.. 



Thanks Dayak and Kak Asma coz sudi tengok bola sesama.. Korang memang best. 

..SEKIAN..


Ni ada sedikit video untuk korang..



video


p/s: Biasa la..masa Malaysia tengah berada diatas ni la nak buat entry betapa bangganya aku dengan team bola sepak Malaysia. Hahahah.. Manusia..manusia.. Ishk ishk ishk.

No comments:

Post a Comment